Виктория Георгиева, коментар за ПарламентътВчера бяха внесени два законопроекта от парламентарните

...
Виктория Георгиева, коментар за ПарламентътВчера бяха внесени два законопроекта от парламентарните
Коментари Харесай

Гнилите ябълки по миризмата се надушват

Виктория Георгиева, коментар за 

Парламентът

Вчера бяха импортирани два законопроекта от парламентарните групи на Движение за права и свободи, ГЕРБ-СДС и " ПП-ДБ ”, които оферират увеличение на отбраната от домашно принуждение и по-строги санкции. Основен мотив е зверството в Стара Загора над 18-годишно момиче, заради което тя има 400 шева по главата и цялото тяло, строшен нос, а главата и е обръсната.

Първият план е за смяна на Наказателния кодекс, който планува завишаване наказванията за причиняване на междинна и лека телесна щета, надлежно от 6 на 8 години при междинна щета и да отпадне опцията да се постанова пробация при нанасяне на лека телесна щета, като наказването стане до 2 години затвор. Предлага се и домашното принуждение към този момент да се санкционира освен при брак или общуване на фамилни начала, а и при интимна връзка.

За да се случи всичко това, се чака изключително съвещание на Народното събрание в понеделник - 7 август, като преди този момент Правната комисия в Народното събрание ще заседава също изключително, с цел да доуточни текстовете. Ако всичко това се случи, ще е безспорен казус в годините обратно, тъй като по традиция Народно събрание почива през август.

Депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски пък сезира Инспектората на Висш съдебен съвет, настоявайки да се извърши цялостна и задълбочена инспекция на дейностите на правосъдния състав на Окръжен съд - Стара Загора, довели до освобождението от ареста на обвинения.

Всички тези позакъснели дейности няма да съумеят да заличат годините, в които нито Наказателен кодекс, нито Наказателно-процесуален кодекс са пипани, а измежду законотворците целеше всеобща незаинтересованост. Тепърва следва доста работа, като доста от дълго време точно прокуратурата алармираше, че са нужни незабавни промени, тъй като законодателството ни е най-малкото морално остаряло. Но най-малко ще се утешаваме с поговорката „ По-добре късно, в сравнение с в никакъв случай ”.

Омбудсманът

Диана Ковачева внесе в Народното събрание предложение за законодателни промени в Наказателния кодекс за инкриминиране на действия, унижаващи човешкото достолепие посредством причиняване на физическа болежка или страдалчество. Целта на предлаганите промени е въвеждането на нов състав на закононарушение в законодателството ни, който включва действия, отговарящи на определенията за мъчение, изтезание и унизително отнасяне.

Основната причина е точно случилото се в Стара Загора, както и стотиците оправдания на съда и съдиите, че в нашето законодателство липсвали ограничения и санкции, отнасящи се до случаи на съзнателно причиняване на тежко принуждение, което смазва душевен човек и достолепието му. Съответно се акцентира и нуждата от дефиниране на насилието – физическо, психическо, икономическо.

Тя предлага и разнообразни квалифицирани сформира на действието предвид на причинителя, жертвата и метода на осъществяване. „ От години упорствам за отпадане на систематичния темперамент в Наказателния кодекс, при който един принудител може да бъде осъден по-тежко единствено след подаването на три поредни сигнала от страна на жертвата ”, допълвайки, че възбраната на изтезанията и други форми на грубо, нечовешко или унизително третиране е безспорна в интернационалното право, а битката против изтезанията и други форми на малтретиране е залегнала в правната и политическата рамка на Европейски Съюз.

Прокуратурата

В лицето на краткотрайния основен прокурор системата също се задейства, като зам.-ръководителят на Окръжната прокуратура в Стара Загора Георги Видев е подал оставка от поста по искане на Борислав Сарафов.

Причината - точно “сериозните пропуски ”, позволени от Видев по време на съвещанието на съда, на което на 5 юли от ареста беше освободен Георги Георгиев, обвинен за обезобразяването на 18-годишото момиче

Именно зам.-шефът на Окръжната прокуратура в Стара Загора е обвинителят, изискал непрекъснатият арест на Георгиев да бъде анулиран, тъй като се е позовал на здравната експертиза, съгласно която на потърпевшата е нанесена лека, а не междинна телесна щета. Видев не е изтъкнал и изключително мъчителния метод, по който са нанесени пострадванията -  порезни рани от макетен нож, строшен нос и гаврата с обръснатата глава, нито е взел под внимание престъпното минало на арестувания, който към този момент е осъждан за предходни квалифицирани като леки телесни повреди, а по време на нападението над момичето даже е бил в изискванията на пробация.

Освен оставката си, Видев ще бъде детайлно тестван за две години обратно. Това ще се случи и с прокурор Десислава Първанова от Районната прокуратура в Стара Загора, която е първият наблюдаващ прокурор по делото за нападението на Георгиев.

Ситуацията в прокуратурата, изключително след отстраняването на Иван Гешев, е деликатна. Сарафов също не е най-желаният избор, изключително за Политическа партия и Демократична България, измененията в закона, които евентуално предстоят да се одобряват и да обезпечат механизъм за надзор както на бъдещия постоянен основен прокурор, по този начин и на редовите, не са одобрявани добре измежду огромна част от гилдията. Но е реалност, че не от през вчерашния ден точно от там идват относително навременните дейности, когато става дума за брутално тъпчене на правила и закони.

Съдебният доктор

Отстраняват от служба и лекаря от болничното заведение в Стара Загора, изготвил съдебномедицинската експертиза по делото за нападението над 18-годишното момиче, като договорът на лекаря е преустановен от през вчерашния ден до привършване на следствието, заяви шефът на лечебното заведение проф. Йовчо Йовчев.

Тук е мъчно да определим дали това е закъсняло или навременно деяние, тъй като от гаврата с момичето е минало повече от месец, само че е реалност, че два дни откакто беше обществено оповестено името на лекаря, от болничното заведение се задействаха, прекратявайки трудовоправните му връзки.

А къде е... съдът?

И до момента в който изреждаме какво (макар и закъсняло) ще се случи и какво ще създадат омбудсманът, депутатите, прокуратурата, няма по какъв начин да не ни направи усещане, че още веднъж, за следващ път, за хиляден път, липсва една от най-виновните звено по веригата – съдът. Какви дейности ще предприеме съдът, с цел да глоби скандалното държание и решение на арбитър Татяна Гьонева, се питаме. Ами... нищо! Как по този начин нищо, ще попитате невярващи. Така! Освен в случай че не броим за съответно държание реакцията им преди два дни, когато излязоха със мнение, в което обаче освен не плануват никакво наказване за правосъдния състав, в противен случай, изричат угриженост за сигурността на Гьонева, както и опасения, че някой би могъл да се саморазправи с обвинения, укорявайки държанието на медиите и жителите, които са раздухали случая, Не, не е смешка. В едно просторно и напоително с високопарни слова и правни термини мнение, от Съюза на съдиите в България размазаха пръст, като ни уведомиха, че не било редно да се изнасят данни по медиите, не било редно изобщо някой да разяснява този случай, не било редно да се заплашва Гьонева. И ни припомниха неизменимото достижение на цивилизацията, че всеки е почтен до доказване на противното...

Сякаш обитаваме две паралелни вселени – съдът прекомерно постоянно е контра на ползите на елементарния жител. Съдът прекомерно постоянно цинично отсъжда, поставяйки на напред във времето правата на обвинените, не на жертвите. Съдът е на някакъв фундамент, самопоставил се самичък там, откъдето единствено маха с ръка като в Древния Рим, издавайки своята присъда – ще живее, ще почине. Обаче най-вече към пострадалия, не към причинителя. Съдиите нямат никакъв допир с тегобите и проблемите на българина, те са някъде там горе, отдалечени от калта и битовизмите.

Изражението и държанието на Татяна Гьонева изцяло въплъщава цялата им прослойка – самодоволни и презадоволени хорица, които гледат с подигравка даже на очевидни изродщини. Да, те все още са недосегаеми и го осъзнават чудесно. Сменят се политици, появяват се и изчезват партии, кметове биват арестувани, даже основният прокурор беше отхвърлен. Само те – съдиите – са непоклатими.

Добре, ще попитаме тогава, като съдиите все се оправдават със законите, като в никакъв случай няма отговорни измежду тях, като (по думите им) са с вързани ръце и от тях нищо не зависи, тогава с какво усъвършенстват живота на жителите, каква несъмнено ползотворна за всички ни функционалност тъкмо извършват? Може и да звучи извънредно, само че голяма част от преобладаващата неодобрение измежду хората през последните години, се дължи точно на дейностите и бездействията на тази извънредно привилегирована и неконтролируема прослойка.

**

Виктория Георгиева е приключила " Реализация и подготовка на ТВ излъчвания " към Софийския университет " Св. Климент Охридски ", както и " Религията в Европа ", направление " Ислям ", още веднъж в СУ. Изучавала е и логика на психиката. Заместник основен редактор в " Ах, тези медии! ", редактор и създател в " Консерваторъ ", създател във вестник " Труд ".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като експерт маркетинг и реклама за водещи български компании. 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР